Skip to main content

Transformatie in Eindhoven

Philips Bedrijfsschool

Jaar

2019

Architect

diederendirrix architectuur & stedenbouw

Aannemer

Stam + De Koning Bouw

Ontwikkelaar

CityPads BV

Philips Bedrijfsschool

Transformatie Philips Bedrijfsschool

De voormalige Philips Bedrijfsschool is getransformeerd tot 442 woningen. Hi-Con leverde de gereconstrueerde luifel aan de voorgevel in CRC i2® ultra-hogesterktebeton. Hiermee is een markant element van het oorspronkelijke gebouw, na jaren van afwezigheid, weer teruggekomen in het gevelbeeld.

 

Gemeentelijk monument

De school aan de Frederiklaan in Eindhoven, inmiddels een gemeentelijk monument, dateert uit 1929 en kent een rijke onderwijsgeschiedenis. Tot 1989 bood het gebouw plaats aan de bedrijfsopleidingen van Philips. Tijdens WOII is het hoofdgebouw onherstelbaar beschadigd tijdens een bombardement. Architect Dirk Roosenburg ontwierp de herbouw die in 1949 werd afgerond. Na de verbouwing in 1993 hebben achtereenvolgens het Technisch Lyceum, ROC en Summa College hun onderwijsactiviteiten gehouden in het schoolgebouw.

 

Van school naar loftwoningen

Na de transformatie biedt de monumentale Bedrijfsschool nu plaats aan meer dan 30 typen loftwoningen, variërend van 45 m2 tot 120 m2 en een penthouse van meer dan 200 m2. Alle 442 woningen zijn voorzien van een entresol. Aan de Berkenstraat zijn delen van de bestaande betonnen tussenvloeren weggezaagd om ruimtelijke vides te maken. Het oude congrescentrum doet nu dienst als restaurant, de kantine wordt verhuurd als commerciële ruimte en de in 1993 aan het gebouw toegevoegde werkplaats was al eerder getransformeerd tot klimhal.

 

Gevelrenovatie

Het oorspronkelijke ontwerp is bij de gevelrenovatie zoveel mogelijk in ere hersteld. De gevels zijn grondig gereinigd, waardoor het originele kleurenpallen van geel metselwerk, witte kozijnen en puien in Veronees groen weer tot leven is gebracht. Authentieke elementen zijn behouden gebleven, zowel in het exterieur als interieur.

 

Reconstructie betonnen luifel

Hi-Con heeft met de reconstructie van de betonnen luifel in de voorgevel een beeldbepalende bijdrage mogen leveren aan dit geweldige transformatieproject. We zijn er trots op dat we met ons innovatief materiaal niet alleen technisch duurzame oplossingen kunnen realiseren, maar ook nog eens prachtige architectuur van grote cultuurhistorische waarde kunnen doen herleven.

Meer weten?

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op

Contact